Organiserad tvättstuga

Hem / Rensa & organisera / Organisera i tvättstugan

Att ha en organiserad tvättstuga kan spara er både tid och energi. Läs vidare för att få konkreta tips om hur ni organiserar tvätten och bygger en tvättstuga med fokus på effektivitet och ordning.

Så här får ni en organiserad tvättstuga

För att organisera tvätten bör ni följa dessa enkla steg:

 1. Sortera tvätten i färgade korgar: vitt, färgat och svart.
 2. Ha separata korgar för fintvätt och större plagg som sängkläder.
 3. Använd tydliga etiketter för varje korg, så ni enkelt kan identifiera innehållet.
 4. Placera tvättmedel och mjukmedel på en hylla över tvättmaskinen för lätt åtkomst.
 5. Gör det till en vana att tömma fickorna på kläder innan de hamnar i tvättkorgen.
 6. Vik alltid tvätten direkt när den har torkat. Detta effektiviserar tvätten och gör att den aldrig samlas på hög så att ni kan få undan den direkt och dessutom på kortare tid.

Tänk så här när ni ska bygga tvättstuga med bra organisering

När ni planerar att bygga en tvättstuga, överväg följande för att hålla den välorganiserad: välj ett centralt läge nära sovrum eller badrum för lättare tillgång, installera belysning ovanför arbetsområdena för tydlighet, överväg skåp och hyllor för förvaring av tvättmedel, och överväg en torkställning eller ett torkrum om utrymmet tillåter. Vill ni ha hjälp med att planera och bygga tvättstuga kan vi tipsa om att ta hjälp av en professionell, exempelvis Stenlunds Professional, som har lång erfarenhet av totalentreprenader såväl som mindre renoveringar av tvättstugor med smarta lösningar.

Platsbesparingstips för
den lilla tvättstugan

För de med begränsat utrymme i tvättstugan, överväg att använda vägghängda hyllor för förvaring, en infällbar strykbräda och högt placerade krokar för att hänga kläder som ska lufttorkas. Till exempel de här vägghängda tvättställen från amazon.se, brukar vara väldigt populära i mindre tvättstugor.

Fördelen med att
ha en organiserad tvättstuga

Med en organiserad tvättstuga finns det många fördelar:

 • Det blir lättare att hålla koll på tvätten
 • Ni sparar tid genom att inte leta efter tvättmedel eller specifika plagg
 • Hela tvättprocessen blir mer effektiv och mindre stressande.
 • Vanliga frågor

  Det bästa sättet att förvara tvättmedel är på en hylla ovanför tvättmaskinen eller i ett skåp nära maskinen. Se till att förvara dem utom räckhåll för barn.

  Ja, att sortera tvätten efter färg hjälper till att förhindra att färger flyter ihop och skyddar kläderna från att blekna eller missfärgas.

  För bästa resultat bör ni rengöra er tvättmaskin minst en gång i månaden för att undvika uppsamling av tvättmedelsrester och annan smuts.

  LED-lampor är ofta bäst för tvättstugor eftersom de är energieffektiva, ger ett klart ljus och har en lång livslängd.